Fiqh & Geloofsleer

De Jongerencommissie lanceert de Moskee Ibrahim Academy. Tot aan de zomervakantie zullen er lessenreeksen plaatsvinden waarin de islamitische gemeenschap voorzien wordt van kennis. Iedereen die behoefte heeft om kennis op te doen, is van harte welkom. De lessen van Fiqh & Aqeedah zullen worden verzorgd door sheikh Said El Mokadmi.

Wat is Fiqh?

Fiqh of plichtenleer wordt binnen de islam gezien als de jurisprudentie van de Islamtische wetgeving. Letterlijk betekent dit het goede inzicht in iets hebben, het weten en het begrijpen van wat iets betekent. Fiqh gaat zowel over islamitische rituelen (het gebed, het vasten, de bedevaart, etc.) als over het islamitisch recht.

De Ahlus Sunnah Wal Djamaa’ah wordt gerepresenteerd door vier wetscholen (Madhaahib): de Hanafi, Maliki, Shafi’i en Hanbali wetschool. Het is verplicht voor een ieder om Islamitische kennis op te doen, zodanig dat men de geboden en verboden van Allah de Verhevene kan opvolgen.

Wat is Geloofsleer?

Geloofsleer oftewel 'Aqeedah' (ook wel geschreven als Aqidah of Aqiedah) omvat de basisconcepten en fundamenten van de Islam. Hierdoor is het een belangrijk onderdeel van ons geloof. Taalkundig betekent het 'ovetuiging'. Een foutief begrip of uitvoering hiervan kan tot ongeloof resulteren. In de Islam is Aqiedah de kwestie van kennis. De moslim moet zonder twijfel in zijn hart en met overtuiging geloven, omdat Allah hem over 'aqiedah heeft verteld in Zijn Boek en via Zijn Openbaringen aan Zijn Boodschapper (vrede en zegeningen van Allah zij met hem).

Cursusjaar 2022/2023

Dit jaar is Moskee Ibrahim bevoorrecht om deze prachtige en ook zeer belangrijke vakken te onderwijzen aan studenten van kennis. De Islam is de religie van kennis. Het eerste vers van de Koran dat werd geopenbaard, beveelt ons om te lezen. Iets dat de sleutel is naar kennis. Allah zegt: (interpretatie van de betekenis):

“Lees in de Naam van jouw Heer, Degene Die (alles) heeft geschapen. Hij heeft de mens uit een bloedklonter geschapen. Lees, en jouw Heer is de Meest Edele. Degenen Die (het schrijven) met de pen heeft onderwezen. Hij heeft de mens datgene onderwezen wat hij niet weet.

Mis deze kans niet! Want het vergaren van kennis is een van de belangrijkste zaken binnen de Islam.

De lessenreeks Fiqh & Aqeedah zal bestaan uit 25 lessen. We zullen bij het vak Fiqh in sha Allah alleen 'Reinheid' en 'Gebed' behandelen. Als er behoefte is naar meer zullen we bij de volgende reeks dit behandelen in sha Allah. Deze lessen zullen op dinsdag 4 oktober 2022 van start gaan en elke dinsdag van 19:30 tot 21:30 uur te volgen zijn. In juni 2023 zal deze lessenreeks eindigen in sha Allah. De lessen zullen zowel online als fysiek te volgen zijn en is voor zowel broeders als zusters. De inschrijfkosten bedragen €100,- en is exclusief boeken en/of andere lesmaterialen.

Voor dit vak heb je lesmateriaal nodig. Het is belangrijk dat er aantekeningen worden gemaakt van de les, zodat je alles goed kan blijven onthouden en altijd nog terug kan kijken. Via de mail ontvang je meer informatie over eventuele boeken die je kan of moet aanschaffen.

Combineren met andere lessen

Mocht je meerdere lessen in deze Moskee Ibrahim Academy willen volgen, dan betaal je minder voor de tweede lessenreeks en nog minder voor de derde lessenreeks. Als je je aanmeldt voor twee lessenreeksen betaal je voor de tweede lessenreeks € 75,-. Wil je de derde lessenreeks ook? Dan betaal je voor de tweede lessenreeks € 75,- en voor de derde lessenreeks € 50,-.

Vragen?

Heb je vragen? Mail of app ons dan. Dat kan via lessen@moskeeibrahim.nl en via ons whatsapp nummer 0684928412.